Hmotná kultura raně novověkého měšťanského domu na příkladu hromadného nálezu ze studny domu čp. 55 na Latránu v Českém Krumlově. - Preusz, Michal (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se z archeologického úhlu pohledu zabývá hmotnou kulturou městského domu čp. 55 na Latránu v Českém Krumlově. V roce 1998 byla na dvorku domu objevena studna, v níž byl nalezen bohatý a rozmanitý soubor raně novověkých artefaktů z keramiky, skla, kovu, kůže a dřeva. Současně byly objeveny zvířecí kosti a odebrány rostlinné makrozbytky. Na základě komparativního studia s domácí a zahraniční literaturou, písemnými a ikonografickými prameny se autor pokouší vnést archeologicky zjištěné poznatky do historického kontextu. Snaží se přispět nejen ke zpracování archeologických nálezů, ale také k přesnější dataci souboru a k poznání každodenního života v městském domě v Českém Krumlově v 16. až 18. století.
Material culture of early modern town house shown on the example of finding a mass form the well of house no. 55 in Český Krumlov
Keywords: archeologie; postmedievální archeologie; sklo; keramika; dřevo; kůže; historie; raný novověk