Opatské náhrobníky kláštera Vyšší Brod - Petrovičová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce je věnována souboru opatských náhrobníků nacházejících se v klášteře Vyšší Brod. Kritériem výběru byl stav dochování náhrobníků dovolující jejich historické, epigrafické a uměleckohistorické zpracování mezi lety 1463 1695. Práce bude vypracována na základě metodiky vytvořené PhDr. Jiřím Roháčkem, CSc. Součástí je také nástin historického pozadí cisterciáckého řádu, obsahuje také dějiny vyšebrodského kláštera. Cílem této práce je vytvořit souhrnné dílo zpracovávající vyšebrodské opatské náhrobníky.
Abbey gravestones in the cloister Vyšší Brod
Keywords: náhrobník; náhrobek; opat; Vyšší Brod; klášter; pohřbívání; Rožmberkové; cisterciáci; cisterciácký řád; gravestone; abbot; Vyšší Brod; monastery; burials; The Rosenbergs; Cistercians; Cistercian Order