Uplatňování nivelizace výroby ve firmě Robert Bosch České Budějovice s.r.o. - Daňková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem práce bylo zhodnotit uplatňování nivelizace výroby na definované výrobní lince (linka CR1) ve firmě Robert Bosch České Budějovice s.r.o. Analýza byla zaměřená na sestavení výrobního plánu, schopnost dodržovat výrobní plán a určit hlavní faktory ovlivňující plynulý chod výroby. Bylo stanoveno pět hypotéz souvisejících s nivelizovanou výrobou (témata hypotéz - kapacita linky, takt zákazníka, Paretova zákonitost, velikost pojistné zásoby a odchylky od plánu), na které průzkum hledal odpovědi. V teoretické části byla charakterizována výroba, následně byly předvedeny prvky štíhlé výroby a v poslední části literární rešerše byly podrobně popsány zásady plánování nivelizované výroby. V první polovině praktické části práce byly představeny prvky štíhlé výroby zavedené ve firmě RBCB a na lince CR1, aby čtenář získal přehled, v jakém prostředí je nivelizovaná výroba ve firmě uplatňována. Druhá polovina praktické části byla zaměřena na techniku plánování nivelizované výroby a schopnost výrobní linky plán dodržovat. Během průzkumu byly nalezeny odpovědi na stanovené hypotézy. V poslední části práce byly na odchylky od nivelizovaného plánu předloženy návrhy na zlepšení.
Using levelling production in the company Robert Bosch České Budějovice s.r.o.
Keywords: štíhlá výroba; principy štíhlé výroby; nivelizovaná výroba; výrobní plán; takt zákazníka; kapacita linky; lean production; the elements of lean manufacturing; levelling production; production plan; tact customer; capacity of the line