Změna ve vlivu a oblibě žáků ve třídě v průběhu dvou let - Sokol, Martin (Jihočeská univerzita, 2017)
Školní třída a klima školní třídy je hlavním tématem této práce. Práce uvádí, jak školní klima vzniká a jaké vlivy na něj působí. Dále jsou zde uvedeny možnosti zkoumání školního klimatu a jak s těmito poznatky nadále pracovat. Teoretická část dále popisuje formy sociálního učení, které úzce souvisí se školní třídou a začleňováním se jednotlivce do skupiny. Praktická část je zaměřena na poznávání jedné konkrétní školní třídy v časovém horizontu dvou let. Byl zde proveden empirický výzkum obliby a vlivu jednotlivců na školní třídu. Tato šetření se se prováděla pomocí dotazníků, který se čtyřikrát opakoval a výsledky se nakonec porovnaly. Tato práce ukazuje dále běžný život jedné třídy a popisuje hlavní události a změny, ke kterým během výzkumu došlo.
The change in influence and popularity of the pupils during the two years course
Keywords: Vliv; obliba; školní třída; sociometrický dotazník; klima školní třídy; sociální učení; Influence; popularity; class; sociometric questionnaire; class climate; social learning