Problematika diskriminace imigrantů a azylantů žijících v ČR - Fittlová, Romana (Jihočeská univerzita, 2009)
Chování majority vůči cizincům (a tedy i azylantům a imigrantům) se často zakládá na stereotypním uvažování a z něho plynoucích předsudcích vůči skupině či jednotlivci. Diskriminace se poté děje na základě těchto předsudků. Diskriminace však není jen problémem menšin, obětí diskriminace se může stát v podstatě kdokoliv. Existuje mnoho forem diskriminace avšak i tehdy, dochází - li k diskriminaci veřejně, lze jí jen obtížně prokázat. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na definování pojmu diskriminace a jejích forem, pojmů souvisejících s problematikou diskriminace, pojmů z oblasti migrace, uprchlictví a azylu. Poslední část teorie se zabývá problematikou médií a jejich vlivu na společnost. Pro výzkum mé bakalářské práce byly použity dvě metody kvalitativního výzkumu. První z nich byla metoda řízeného rozhovoru s vybranými členy majoritní populace. Druhou použitou metodou byla metoda obsahové analýzy vybraného deníku se zaměřením na reportáže (články) týkající se imigrantů, azylantů (případně žadatelů o mezinárodní ochranu). Obsahová analýza byla provedena zpětně za půl roku vydávání vybraného deníku. Prvním cílem práce bylo zjistit názory, stereotypy a předsudky ve vztahu k imigrantům, azylantům (případně žadatelům o mezinárodní ochranu) u vybraných členů majoritní populace. Druhým cílem bylo zjistit, jak vybraný deník prezentuje reportáže (články) vztahující se k imigrantům, azylantům (případně žadatelům o mezinárodní ochranu)- tzn., že používáním určitých slovních druhů de facto neposkytuje neutrální (nezaujatý) pohled na danou skutečnost. Oba tyto cíle byly splněny. Jelikož se v mé práci jedná o kvalitativní výzkum, byly hypotézy stanoveny až na základě výsledků výzkumu. Mimo jiné byla stanovena např. hypotéza č. 1: Osobní zkušenost s cizinci uvádí nejvíce respondentů z kategorie časná a střední dospělost (věkové rozmezí od 20 do 45 let). Hypotéza č. 5: Členové majoritní populace by nebyli ochotni přijmout azylanta či imigranta za člena své rodiny. Hypotéza č. 15: Titulky článků odpovídají jejich obsahům. Další hypotézy jsou uvedeny v části diskuze. Na základě mé práce vznikla některá doporučení k řešení dané problematiky např. rozšiřování povědomí o problematice migrace a to nejen na školách, ale i prostřednictvím nejrůznějších přednášek pro širokou veřejnost a také samozřejmě prostřednictvím médií, aby byla zaručena informovanost širokých vrstev obyvatelstva, dále zbavit veřejnost předsudků týkajících se cizinců pocházejících z východních států - zprostředkovat široké veřejnosti kontakt s cizinci z těchto zemí např. besedy s cizinci, pořádat přednášky o těchto zemích, o problémech, které mohou tamní obyvatelé ve své zemi mít apod. Další doporučení jsou popsány v závěru práce.
Issue of discrimination of immigrants and asylum seekers living in the Czech Republic
Keywords: azylant; imigrant; diskriminace; rasismus; asylum seeker; immigrant; discrimination; racism