Návrh a aplikace metodických pomůcek pro výuku jezdectví v zájmovém útvaru - Oceláková, Romana (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá návrhem metodických pomůcek pro výuku teorie jezdectví v zájmových útvarech pro žáky základních škol nebo nižších ročníků víceletých gymnázií. Dále nabízí možnosti využití těchto pomůcek. Předpokládá, že se tak výuka stane pro žáky zajímavější a méně náročnější, než byla doposud a že si tak žáci lépe a rychleji osvojí potřebné znalosti. Teoretická část provede nezbytnými základy vývojové psychologie, nastíní problematiku paměti, učení a motivace k učení. Poté následuje úvod do výtvarné výchovy, který je však zaměřen na téma této práce. Seznamuje s materiály, zabývá se nácvikem činností u žáků, které jsou nutné pro výrobu pomůcek. Následuje úvod do základů teorie jezdectví tak, jak se s nimi autorka seznámila v různých organizacích. Praktická část popisuje vlastní projekt, nabízí cíle, motivaci, postupy při výrobě pomůcek a jejich aplikaci.
Design and Application of Methodological Tools for Teaching Horseback Riding in Leisure Time Programs
Keywords: jezdectví; tvořivost; výtvarná výchova; metodické pomůcky; popis uzdečky; popis sedla; zbarvení koní; anatomie koně; horseback riding; creativity; art education; methodological tools; description bridle; description saddle; coloring of horses; horse anatomy