Sexualita ve stáří - Kosová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Stáří a sexualita jsou dva pojmy, které nejsou často spojovány. Sexualita je přirozenou součástí člověka, která jej provází po celý jeho život, tedy i ve stáří. Společnost často vrhá na seniory asexuální pohled, a proto se senioři bojí nahlas vyslovit problém, se kterým se při sexuálním soužití potýkají. Tato práce popisuje fyziologické a psychosociální změny, které s sebou stáří přináší, dále onemocnění a sexuální dysfunkce, které mohou ovlivňovat sexualitu seniorů a mýty, jenž činní sexualitu ve stáří tabu ve společnosti. Cílem výzkumné části bakalářské práce bylo přiblížit přístup společnosti k sexualitě ve stáří. Prvním dílčím cílem bylo zjistit, jak je přijímána sexualita seniorů ve společnosti z pohledu studentů a lidí v produktivním věku. Druhým dílčím cílem bylo zjistit postoje seniorů k sexualitě ve stáří. Pro realizaci výzkumné části práce byl zvolen kvalitativní typ výzkumu, metoda dotazování, technika polořízených rozhovorů. Výzkumný soubor tvořilo 30 respondentů, kteří byli rozděleni do 3 skupin. První skupinu tvořili studenti, druhou skupinu osoby v produktivním věku a třetí skupinu senioři. Každá skupina obsahovala tedy 10 respondentů. Výzkum probíhal v rámci Jihočeského kraje 4 měsíce v období od poloviny ledna do poloviny května 2009. Výsledky výzkumu ukázaly drobné, leč velmi zajímavé odchylky v pojetí sexuality ve stáří. Z výzkumu vyplynulo, že senioři přijímají sexualitu ve stáří lépe, než studenti a osoby v produktivním věku. Studenti a osoby v produktivním věku hodnotili sexualitu ve stáří, co by tabu ve společnosti, kdežto senioři ne. Výzkum také ukázal, že senioři jsou spokojeni se svým sexuálním životem zcela stejně jako studenti. Celkově je tato problematika vnímána ve společnosti s určitými rozpaky, avšak pozitivně. Tato práce by mohla zlepšit informovanost společnosti o sexualitě ve stáří, prolomit společenské tabu a usnadnit tak seniorům intimní prožívání jejich životů. Dále by tato práce mohla být přínosem pro studenty a pracovníky pomáhajících profesí.
Sexuality in old age
Keywords: stárnutí; stáří; sexualita ve stáří; mýty o sexualitě ve stáří; studenti; osoby v produktivním věku; senioři; ageing; age; sexuality in old age; myths about sexuality in old age; students; people in productive age; seniors