Dopady celosvětové finanční krize na nezaměstnanost absolventů v Jihočeském kraji - Lindmajerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Výkon největších světových ekonomik se zpomaluje a roste nezaměstnanost mladých lidí, kteří se řadí k nejvíce postiženým skupinám ve všech částech světa. Cílem této diplomové práce je zjistit a zmapovat dopady celosvětové finanční krize na nezaměstnanost absolventů v Jihočeském kraji. Mým záměrem bylo otestovat hypotézy z tematicky předcházející bakalářské práce ''Životní cíle nezaměstnaných absolventů na Českobudějovicku'' a data získaná šetřením zasadit do kontextu současného stavu na trhu práce. V diplomové práci jsem použila formu kvantitativního výzkumu. Jako metody sběru dat jsem zvolila dotazování a analýzu dokumentů, technikou je v tomto případě dotazník a sekundární analýza dat. Dotazník byl vytvořen ve dvou podobách, v tištěné a internetové, pro zvýšení návratnosti. Obsahuje 22 otázek, které se vztahují k celkové psychosociální a ekonomické situaci nezaměstnaných a současně sledují stanovené hypotézy: ''Nejvíce preferovaným životním cílem nezaměstnaných absolventů je najít dobře placenou práci.'', ''Většina absolventů zůstává v období nezaměstnanosti bydlet u svých rodičů.'' a ''Většina nezaměstnaných absolventů zaujímá aktivní přístup při hledání zaměstnání.'' Respondenty jsem kontaktovala prostřednictvím úřadů práce v Jihočeském kraji. První hypotéza nebyla potvrzena, ostatní dvě ano. Cíle diplomové práce se tak podařilo naplnit. Vzhledem k tomu, že se jedná o téma velice aktuální v souvislosti s nezaměstnaností, může diplomová práce posloužit jako podklad pro další výzkum s následným využitím zejména ve školách. Dále může být práce využita jako doplněk pro specializované (výběrové) kurzy zaměřené na otázky nezaměstnanosti.
The impact of the world economic recession on unemployment of the graduates in South Bohemian Region
Keywords: Absolventi; Flexibilizace práce; Nezaměstnanost; Postmoderní společnost; Světová hospodářská krize; Trh práce; Graduates; Flexibilization of work; Unemployment; Postmodern society; World economic crisis; Labor market