Minimalizace rizik a teorie tří pilířů u léčiv zvyšující riziko pádů - Vlček, Jiří; Bártlová, Sylva; Brabcová, Iva; Doseděl, Martin; Hajduchová, Hana; Kuběna, Aleš; Malý, Josef; Tóthová, Valérie; Vosátka, Jan (Solen, s.r.o., 2019)
Pády jsou nežádoucí jevy, které mohou významně poškodit pacienta. Pády jsou rizikové především u seniorů. Jsou publikovány zprávy, že až u ¼ pacientů, kteří vyhledali ze zdravotních důvodů emergenci, byl pád hlavním důvodem. Asi čtvrtina z nich pak musela být následně hospitalizována. Pád je multifaktoriální jev, u nějž hraje roli velká skupina rizikových faktorů jak neovlivnitelných, tak ovlivnitelných, vnitřních ve vztahu ke zdravotnímu stavu pacienta či vnějších podmínek. Užívání léčiv patří mezi ovlivnitelné rizikové faktory. Cílem autorů je seznámit nejprve čtenáře s obecným pohledem na minimalizaci rizik farmakoterapie, vysvětlit teorii tří pilířů, která se zabývá nežádoucím účinkem léčiva. Následně se podle této teorie zaměřit na aspekty identifikace rizikových faktorů a jejich monitorování u skupin léčiv s potenciálem pádů. Pádům potenciálně způsobeným jednotlivými léčivy jsme přiřazovaly typy NÚL dle klasifikace WHO a zaměřili se především na rizikové faktory související s vlastností léčiva. Analyzovali jsme vertigo, zmatenost, změny ve vlastnostech senzorických orgánů a jiné patologické změny, které mohou být důvodem pádu. Aplikovali jsme teorii tří pilířů na vztah léčiv a pádů.Závěr: Specialisté pro řešení lékových problémů musí dobře znát teorii tří pilířů potenciálních nežádoucích účinků. Princip minimalizace rizik u léčiv s rizikem pádu by měl vycházet z teoretických poznatků o léčivech a o patofyziologii pádu. Práce odborníka na lékové problémy vyžaduje dobré zvládnutí teorie tří pilířů u nežádoucích účinků léčiv. Poznatky pak využije v algoritmu minimalizace rizik SAZE.
Risk minimization and three pillar theory for drugs that inerease the risk of falls
Keywords: Pád; minimalizace rizika; lék zvyšující riziko pádu; lékový problém; teorie tří pilířů; nežádoucích účinků léku; rizikový faktor související s vlastnostmi léčiva.; Fall; risk minimization; FRID; drug related problem; theory of three pillars; adverse drug reaction; medicine related risk factors.