Vliv ročníku na klíčivost a vzcházivost semen máku - Jelínková, Olga (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této bakalářské práce bylo provést nádobový pokus s rostlinami máku kon-trolními a stresovanými suchem. U získaných semen byla následně testována klíči-vost semen v normálních podmínkách a v podmínkách sucha simulovaného pomocí PEG 6000. Bylo zjištěno, že stres suchem u rostlin máku určených k produkci osiva sice snižuje výnos a kvalitu osiva, ale zároveň zlepšuje energii klíčivosti a samotnou klíčivost takto získaných semen. V rámci této práce jsem dále testovala metodu rezonance povrchového plazmonu (SPR) jako potenciálně využitelnou metodu pro analýzu akumulace dehydrinů. Podařilo se mi ověřit využitelnost metody pro izolaci termostabilních proteinů a zároveň jsem potvrdila, že metoda SPR je potenciálně využitelná i pro analýzu akumulace dehydrinů v klíčních rostlinách máku.
Effect of year on field germinability of opium poppy seeds
Keywords: Mák setý; klíčivost; stres suchem; metoda rezonance povrchového plazmonu; Opium poppy; germinability; drought stress; surface plasmon resonance method