The role of wood decay fungi in the dynamics of a mountain spruce forest - Pouska, Václav (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce je zaměřena na ekologické nároky dřevokazných hub a jejich vztahy ke struktuře a vývoji lesů. Vztahy hub k vlastnostem dřeva a lesních porostů byly zkoumány ve středoevropských horských smrčinách. Přístup na úrovni ploch byl zvolen k porovnání obecného uspořádání rozmanitosti hub v jednom lesním porostu a také v různých porostech. Analýza struktury porostů posloužila jako základ pro přístup na úrovni ploch. Přístup na úrovni substrátu byl zvolen ke studiu ekologických nároků jednotlivých druhů a jejich společenstev. Také byl zkoumán vliv vlastností dřeva (včetně hub a jejich hnilob) na obnovu smrku na ležících kmenech.
The role of wood decay fungi in the dynamics of a mountain spruce forest
Keywords: dřevokazné houby; smrk ztepilý; Picea abies; vřeckovýtrusé houby; stopkovýtrusé houby; lýkožrout; semenáčky; tlející dřevo; ekologie lesa; nadmořská výška; ordinační analýzy; zobecněné lineární modely; wood-decaying fungi; Norway spruce; Picea abies; ascomycetes; basidiomycetes; bark beetle; seedlings; dead wood; forest ecology; altitude; ordination analyses; generalized linear models