Hospicové hnutí ve světě a v ČR. - Míšková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá tématem hospicového hnutí napříč historií i kontinenty. Jedná se o teoretickou práci s využitím rešeršní kompilace zdrojů. Jsou zde popsány základní pojmy, jako je hospic či paliativní péče, terminální stadium nemoci, umírání, smrt a fáze umírání dle Kübler-Rossové, které s tématem velmi úzce souvisí. Hlavním cílem práce je vytvořit ucelený přehled, nejen o vzniku a historii paliativní hospicové péče ve vybraných zemích světa (Evropa - ČR, Spojené státy americké, Austrálie, Čínská lidová republika - konkrétně region Hongkong, Latinská Amerika - oblast Chile a Argentiny, Rusko, Austrálie a oblast střední Afriky). V neposlední řadě jsou zde rozlišeny typy hospicové péče včetně legislativního zakotvení v právním řádu České republiky. Bakalářská práce se také zaměřuje na standardy a principy paliativní péče v České republice ve srovnání s jinými státy vybraných kontinentů. Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče zastřešuje hospice v České republice, proto se práce také zaměřuje i na aktuální výčet jejích řádných členů. Také mýtů o umírání v hospici se traduje mnoho, z tohoto důvodu zde zmiňuji i nejčastější mylné představy o dožití v hospici. Obsahem práce je rovněž zmínka o aktuálním procesu schvalování eutanazie, o který Vláda ČR v současnosti usiluje.
Hospice Movement in the World and in the Czech Republic.
Keywords: Hospic; paliativní péče; principy paliativní péče; standardy paliativní péče; mýty o umírání; multidisciplinární tým.; Hospice; palliative care; principles of palliative care; palliative care standards; myths about dying; multidisciplinary team.