Důvody umisťování jedinců do základní školy praktické ve Vimperku - Bandíková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zaměřuje na nejčastější důvody umisťování jedinců do Základní školy ve Vimperku a do dislokovaného pracoviště Volary. Teoretická část se zabývá současným systémem vzdělávání jedinců s mentální retardací, převážně praktickou školou a školskými poradenskými zařízeními. Dále charakterizuje mentální retardaci, psychosociální a sociokulturní handicap. Praktická část obsahuje analýzu dostupné dokumentace všech žáků Základní školy praktické ve Vimperku. Z této analýzy je patrné, že nejčastějším důvodem umístění žáků do praktické školy je mentální retardace. Psychosociální a sociokulturní handicap je zde zastoupen, ale není zásadním důvodem pro umístění dětí do tohoto školského zařízení.
Reasons of persons arrangig in to primary practical school in Vimperk
Keywords: Současný systém vzdělávání dětí s mentální retardací; praktická škola; Pedagogicko-psychologické poradny; Speciálně pedagogická centra; mentální retardace; psychosociální handicap; sociokulturní handicap.; contemporary system of education for mentally retarded children; special school; pedagogical-psychological centers; special pedagogical centers; mental retardation; psychosocial handicap; sociocultural handicap