Intervenční centrum v Kraji Vysočina - sociálně právní aspekty poskytování sociální služby - Svobodová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním cílem práce bylo zmapovat možnosti spolupráce mezi intervenčním centrem a dalšími subjekty zainteresovaných na pomoci osobám ohroženým domácím násilím. Současný stav byl čerpán z odborné literatury. Je v něm popsána problematika domácího násilí, druhy a formy domácího násilí, jeho znaky a dynamika, příčiny, následky, právní rámec domácího násilí, jeho aktéři, subjekty pomáhající osobám ohroženým domácím násilím a interdisciplinární spolupráce. V práci byl použit kvalitativní výzkum, kde nástrojem sběru dat byl polostandardizovaný rozhovor. Otázky vycházely z tematických okruhů, které se týkaly zkoumané problematiky. Výzkumný vzorek tvořilo 13 pracovníků subjektů pomáhajících osobám ohroženým domácím násilím z Kraje Vysočina. Z výzkumu vyplynulo, že problematika domácího násilí je velice rozšířená a stále podceňovaná. Zároveň je patrný značný posun v oblasti pomoci osobám ohroženým domácím násilím. Dále výzkum ukázal, že pracovníci přesně neznají služby, které poskytuje Intervenční centrum Kraje Vysočina. Díky tomu může dojít k dezinformování osob ohrožených domácím násilím. Pracovníci dokázali určit nejčastěji poptávanou pomoc ze strany potenciálních uživatelů služby. Také si uvědomují, že ne vždy se jedná o pomoc, kterou je schopno intervenční centrum poskytnout. Výzkum nepotvrdil, že by pracovníci obecně byli ovlivněni při práci s osobami ohroženými domácím násilím předsudky. Ale zcela jistě je i v profesním životě ovlivnila osobní zkušenost s domácím násilím, kterou získali ve svém okolí. Z výzkumu vyvstala možnost spolupráce mezi intervenčním centrem a ostatními subjekty, a to pořádání případových konferencí. Tato práce může být v praxi využita pro získání, či doplnění odborných znalostí týkajících se problematiky domácího násilí a možných poskytovaných služeb.
Help Intervention Center Vysočina Region - Socio-legal Aspects of Social Service Provision
Keywords: domácí násilí; osoba ohrožená; intervenční centrum; interdisciplinární spolupráce; komplexní pomoc.; domestic violence; person at risk; intervention centre; interdisciplinary co-operation; complex help