Aplikace kyslíku v ošetřovatelské péči - Čápová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2011)
Oxygenoterapie neboli kyslíková léčba, patří mezi nejdůležitější nefarmakologické léčebné postupy a provádí se na všech typech pracovišť. Indikována je u pacientů s nedostatkem kyslíku, a to v koncentraci kyslíku vyšší než 21 %. Cílem kyslíkové léčby je zvýšit koncentraci kyslíku ve vdechované směsi, tím i v arteriální krvi, aby nebyly poškozeny důležité tkáně a orgány. Kyslík aplikuje sestra vždy na základě ordinace lékaře, kdy je stanovena dávka, způsob podání, délka podání a monitorování. Léčbu lze aplikovat při spontánní ventilaci anebo při umělé plicní ventilaci, a to za normobarických nebo hyperbarických podmínek. Základním předpokladem úspěšné léčby kyslíkem je dostatečná ventilace pacienta. Kyslík může být používán z různých zdrojů, mezi které patří tlakové láhve, kapalný kyslík a koncentrátory kyslíku. Obsahem bakalářské práce je problematika aplikace kyslíku v ošetřovatelské péči. Práce je rozdělena do dvou částí ? teoretické a praktické. Teoretická část obsahuje historii podávání kyslíku, fyziologii a patologii kyslíku v těle, indikace a kontraindikace aplikace kyslíku. Dále pak specifika ošetřovatelské péče o pacienta na kyslíkové terapii zahrnující možnosti aplikace kyslíku, monitoraci pacienta, zdroje a pomůcky pro aplikaci kyslíku. V praktické ? výzkumné části práce byla data získána metodou dotazování ? technika dotazníku, který byl anonymní a byly v něm použity otázky uzavřené a polouzavřené. Výzkumným souborem byly sestry pracující na lůžkových odděleních v Nemocnici Písek a.s. a v Nemocnici Strakonice a.s. Cílem práce bylo zmapování specifik ošetřovatelské péče o pacienta při aplikaci kyslíku a znalostí sester o způsobech aplikace kyslíku na jednotlivých odděleních. Získané informace byly porovnávány mezi sestrami na standardních odděleních a jednotkách intenzivní péče. První hypotéza vyjadřovala názor, že sestry znají specifika ošetřovatelské péče a při výzkumném šetření se potvrdila. Obsahem druhé hypotézy bylo tvrzení, že sestry znají i možné komplikace (rizika) při aplikaci kyslíku a potvrdila se. Obsahem třetí hypotézy bylo, že sestry znají způsoby aplikace kyslíku a i tato hypotéza byla potvrzena. Cíle práce byly naplněny. Výsledky výzkumného šetření byly použity k vytvoření ošetřovatelského standardu, jehož cílem je aplikovat kyslík bezpečně, správným postupem a nepoškodit pacienta. Může být zdrojem informací a vodítkem pro sestry v nemocnicích, které tento standard zatím nepoužívají.
Oxygen application in nursing care.
Keywords: oxygenoterapie; kyslík; ošetřovatelská péče; pacient; sestra; oxygen therapy; oxygen; nursing care; patient; nurse