Rozšíření a početnost labutě velké (Cygnus olor) na zimovištích a hnízdištích v jižních Čechách - Hnídková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce vyhodnocuje početnost labutě velké (Cygnus olor) na zimovištích a hnízdištích v jižních Čechách. Labuť velká se stala cílovým druhem kampaně Pták roku JOKu 2020. Cílem mapování populace labutě velké v roce 2020 bylo obsáhnout pokud možno co největší část její jihočeské hnízdící a zimující populace. Sčítání navazovalo na obdobné projekty z minulých let a proběhlo celkem ve čtyřech termínech. Nejdůležitější z nich byl třetí termín, kde se jednalo o hnízdění a vodění mláďat labutě velké. Celkem bylo zkontrolováno 1358 lokalit. V prvním termínu, tj. při sčítání na zimovištích bylo zkontrolováno 184 lokalit, kde se nacházelo 387 labutí. Během hnízdění, tedy v druhém a třetím termínu, bylo zkontrolováno celkem 1230 lokalit, z čehož obsazených lokalit bylo 368 (29,92 %). Na 159 lokalitách se nacházelo 162 hnízdících párů. Ve třetím termínu samotném bylo zkontrolováno 1003 lokalit a na 221 lokalitách bylo zaregistrováno celkem 1563 jedinců. Nacházelo se zde 96 párů s celkovým počtem 434 mláďat. Při srpnovém pohnízdním sčítání bylo zkontrolováno 666 lokalit a na 122 lokalitách bylo zjištěno 1284 labutí. Hnízdící labutě se nejčastěji vyskytovaly na stanovištích, kde byla rozloha vegetace nad 25 %
Distribution and abundance of wintering and breeding population of Mute Swan (Cygnus olor) in the South Bohemia region
Keywords: rozšíření; početnost; populace; labuť velká; hnízdiště; zimoviště; distribution; quantity; population; mute swan; nesting sites; wintering grounds