Manželství a rodina pohledem studentů vysokých škol - Slobodová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Téma rodiny je v dnešní postmoderní době jedno z nejpalčivějších témat. Nacházíme se v jednom z dalších mezních období, kdy se tradiční rodina pomalu vytrácí a moderní rodina má tolik variabilit, směrů a nestability, že netušíme, jakou strukturu bude mít v příštích několika desetiletích. Cílem mé práce bylo zjistit a popsat, jak studenti vysokých škol po celé České republice vnímají manželství a rodinu. Úkolem bylo zjistit, zda studenti vysokých škol mají ve svém subjektivním žebříčku hodnot uvedenou rodinu a na jaké je pozici. Pro zjištění cíle jsem si stanovila dvě hypotézy. Hypotéza č. 1: Rodina v hodnotové hierarchii studentů vysokých škol je uvedena do třetího pořadí. A hypotéza č. 2: U studentů vysokých škol je preferováno nesezdané soužití před manželstvím. Výzkumem bylo zjištěno, že rodina v hodnotové hierarchii studentů vysokých škol je uvedena do třetího pořadí. Potvrdil se i názor studentů na partnerské soužití. Studenti vysokých škol preferují nesezdané soužití před manželstvím. Je zajímavé, že dotázaní studenti preferují nesezdané soužití, ale jen do doby, než se jim narodí dítě. V teoretické části jsem se zaměřila na to, co je to rodina, její funkce, na historický vývoj manželství a nesezdaného soužití. Dále jsem popsala změny, které nastaly v partnerských vztazích a které vedou k uzavření manželství nebo k volbě nesezdaného soužití. Praktická část práce je naplněna prostřednictvím kvantitativního výzkumu pomocí dotazníkového šetření. Zkoumaným souborem jsou studenti vysokých škol po celé České republice, kteří byli vybráni pomocí náhodného výběru tak, aby zkoumaný vzorek splňoval kritéria reprezentativnosti. Celkem se mého výzkumu zúčastnilo 916 respondentů. Výsledky jsou uváděny v číslech a procentech a ke zpracování dat byly použity grafy a tabulky.
Marriage and Family in the Look of College Students
Keywords: Rodina; manželství; nesezdané soužití; soužití partnerů; studenti; Family; marriage; cohabitation; partner co-existence; students