Antinutriční sirné sloučeniny vikvovitých rostlin - Hůla, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
V této diplomové práci bylo sledováno množství antinutričního faktoru ?-glutamyl-S-vinylcysteinu (GVC) ve vikvi narbonské (Vicia narbonensis) během jejího růstu. Rostliny byly sklizeny v různých fázích růstu a rozděleny na jednotlivé části. Po lyofilizaci a homogenizaci těchto částí bylo připraveno 32 extraktů, ve kterých se pomocí HPLC a metody vnitřního standardu kvantitativně stanovil obsah GVC. Bylo sledováno množství GVC v různých vývojových fázích rostliny a ovlivnění tohoto množství klimatickými podmínkami při pěstování, zejména teplotou a množstvím srážek. Výsledná data byla porovnána s výsledky uvedenými v odborné literatuře. Nejvyšší obsah GVC z různých částí rostliny byl potvrzen v semenech vikve narbonské, a to zejména v ranějších fázích růstu. Naopak u starších rostlin byl zjištěn kvantitativní úbytek GVC
Antinutritional sulfur-containing compounds in Vicia species
Keywords: antinutriční sirné sloučeniny; ?-glutamyl-S-vinylcystein (GVC); kvantitativní stanovení GVC; vikvovité rostliny; Vicia narbonensis; antinutritional sulfur compounds; ?-glutamyl-S-vinylcysteine (GVC); quantitative determination GVC; plants of the genus Vicia; Vicia narbonensis