Edukační proces zaměřený na prevenci infekčních onemocnění u romské populace - Videnská, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2009)
Téma diplomové práce je: ''Edukační proces zaměřený na prevenci infekčních onemocnění u romské populace''. Romská minorita je součástí české společnosti. K romské národnosti se při sčítání lidu v roce 2001 přihlásilo 11 746 osob. Skutečný počet příslušníků romské komunity v ČR je ale mnohonásobně vyšší. Romská psychika se odlišuje od psychiky neromské populace a z těchto odlišností vyplývá také rozdílný životní styl. V běžném životě nás ohrožují různá infekční onemocnění. Jedná se o respirační infekce, infekce kůže a sliznic, nemoci přenášené krví, alimentární nákazy, sexuálně přenosné choroby a mnohé další. Většina onemocnění ohrožuje stejně majoritní společnost i romskou minoritu. Ale právě odlišný životní styl a psychologické odlišnosti mohou vést k tomu, že pravděpodobnost vzniku určitých nákaz je u romské minority vyšší. Úkolem této práce bylo identifikovat tato infekční onemocnění a vypracovat takový edukační plán, který by napomohl snížení výskytu zjištěných infekčních onemocnění v romské populaci. V rámci diplomové práce byly vytyčeny čtyři výzkumné cíle a stanoveny čtyři výzkumné otázky. Pro realizaci výzkumné části této práce byla použita metoda kvalitativního výzkumu. Pro sběr dat byla využita technika polostrukturovaného rozhovoru vycházejícího ze studia odborné literatury. Otázky vychází z koncepčních modelů M. Gordonové, M. Leiningerové a J. Gigerové - R. Davidhizerové. Informace získané rozhovorem s příslušníky romské minoritní skupiny jsou zpracovány do kazuistik, které tvoří základ pro tvorbu kategorizovaných tabulek a grafů. Na základě údajů získaných rozhovorem bylo určeno konkrétní infekční onemocnění, jehož vznikem jsou příslušníci romské minoritní skupiny ohroženi, a byl pro ně zpracován edukační plán doplněný edukačním materiálem, který byl využit při edukaci v další fázi výzkumu. Za hlavní výsledky považujeme identifikaci tří infekčních onemocnění, která v nejvyšší míře ohrožují romskou populaci. Dále tato práce přináší doporučení sestrám, na které problémy se zaměřit v edukaci romské populace nejen v rámci romské komunity, ale také v prostředí vzdělávacích institucí. Výsledky naší práce bychom chtěli zpřístupnit odborné veřejnosti. Výstupem práce je edukační plán a edukační materiál určený všem, kteří s romskou komunitou pracují a chtějí přispět ke zlepšení jejího zdravotního stavu a kvality života.
Educational Process Focused on Prevention of Infectious Diseases in the Romany Population
Keywords: Infekční; onemocnění; edukace; romská; populace; komunita; ošetřovatelství; Infectious; disease; education; Romany; population; community; nursing