Externality v dopravě a možnosti jejich řešení - Neumannová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním cílem diplomové práce je vymezení externalit v dopravě a zhodnocení účinnosti stávajících nástrojů a opatření k eliminaci jejich negativních dopadů. Dílčím cílem je navrhnout další vhodná řešení, která by vedla ke snížení negativních účinků externalit v dopravě. Vzhledem k tomu, že není možné potlačit externality beze zbytku, je nutné přistoupit k optimalizaci znečietění. Omezení externalit, resp. přesun nákladů na toho, kdo je vvyolává je možno omezovat dvěma způsoby: vládními nebo cenovými opatřeními. Vychází se z principu, že platí vždy znečišťovatel. Mezi hlavní negativní vlivy dopravy řadíme: exhalace, hluk, kongesce, zábor půdy atd.
Transport Externalities and Their Solution Possibilities
Keywords: externí náklady; doprava; nástroje internalizace; emise; hluk; kongesce; daně a poplatky; dopravní infrastruktura; External Costs; Internalisation; Emissions; Impact of Transport; Alternative Power; Transport Infrastructure