Komerční suburbanizace a dopravní infrastruktura v České republice: analýza vybraných území - Zezulová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Rozvoj komerční, ale také rezidenční suburbanizace zejména v posledních 15 letech byl velmi dynamický. V důsledku procesu došlo ke změnám ve fyzickém i sociálním prostředí měst a obcí, a došlo také k výraznému ovlivnění prostorových a funkčních struktur krajin. Hlavním cílem bakalářské práce bylo vytipování reprezentativních komerčních lokalit pro studium vazby mezi komerční suburbanizací a dopravní infrastrukturou. Pro vymezení bylo stanoveno kritérium blízkosti dálnice D1 a koncentrace komerčních aktivit v lokalitě zázemí města. Práce je rozdělena na teoretickou a analytickou část. V teoretické části je seznámení s literaturou vztahující se k problematice suburbanizačních procesů a k rozvoji dopravní infrastruktury, především v rámci České republiky. V analytické části jsou vymezeny a charakterizovány vybrané lokality na území České republiky, ve kterých byl proveden terénní výzkum, a dále dotazníkové šetření vztahující se k míře potřeby dopravní infrastruktury pro firmy v územích. Výsledky dotazníkového šetření ukazují, jak zásadní je přítomnost důležitých dopravních komunikací v místech vybraných komerčních suburbií pro firmy. Závěr práce je věnován shrnutí a zhodnocení zjištěných informací.
Commercial suburbanization and transport infrastructure in the Czech Republic: the analysis of selected localities
Keywords: komerční suburbanizace; doprava; dopravní infrastruktura; dostupnost; zázemí města; Jihlava; Brno; Praha; commercial suburbanization; transport; transport infrastructure; availability; city background; Jihlava; Brno; Prague