Problematika třídění odpadů u různých věkových kategorií obyvatel - Vacková, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce má za cíl ujasnit problematiku třídění odpadů a poukázat na informovanost a ochotu lidí třídit odpad v jednotlivých věkových kategoriích. Literární rešerše je zaměřena na nakládání s odpady a jejich jednotlivé technologie. Detailněji popisuji jednotlivé druhy tříděného odpadu a jejich recyklaci. Zabývám se také vlivem různých charakteristik obyvatelstva (pohlaví, věk, bydliště) na jejich ochotu třídit odpad. Lidské chování je totiž hlavní příčinou poškozování životního prostředí a recyklace je jedním z hlavních prostředků minimalizace negativního vlivu lidské společnosti na něj. V praktické části jsem se zabývala kvantitativním výzkumem, metodou dotazníkového šetření. Pomocí odpovědí v dotazníku jsem zjistila, jaké faktory mají vliv na třídění odpadů u obyvatel. Základními faktorem byl věk a pohlaví. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda se liší jednotlivé věkové kategorie v třídění odpadů. Zjistila jsem, že jednotlivé věkové kategorie se v ochotě třídit odpad liší. Nejvíce třídili odpad vždy obyvatelé ve věku 36 - 50 nejméně ve věku 66 a více let. Obecně tedy více třídili mladší než starší lidé, což může být zapříčiněno osvětou a dobrou informovaností mladých lidí. Naopak starším lidem v třídění nejčastěji bránila nemoc, vzdálenost kontejnerů nebo neochota třídit založena na malé informovanosti.
The problem of waste recycling in different age groups of residents
Keywords: recyklace; třídění odpadů; věkové kategorie; složky tříděného odpadu; recycling; waste sorting; age category; components of separated waste