Výcvik lezeckých skupin základních složek Integrovaného záchranného systému - Bína, Martin (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na "Výcvik lezeckých skupin základních složek Integrovaného záchranného systému". Skládá se z teoretické a výzkumné části. Obsahem teoretické časti je rozdělení základních složek Integrovaného záchranného systému, jejich vývoj v rámci výškových činností a základy metodiky odborné lezecké přípravy. Součástí teoretické části je také porovnání výbavy nutné pro výcvik a následné provádění činnosti ve výšce a nad volnou hloubkou. Výzkumná část byla řešena formou kvalitativního výzkumu. Práce se soustředí na zmapování a porovnání odborné lezecké přípravy členů lezeckých skupin základních složek Integrovaného záchranného systému. Součástí je také zmapování a porovnání vybavení používaného při zásazích těchto lezeckých skupin. Získání dat proběhlo formou polo-strukturovaných rozhovorů, kterých se zúčastnilo 8 respondentů z řad lezců Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a Zásahové jednotky krajského ředitelství Policie ČR v Jihočeském kraji. Vzhledem k absenci jednotné lezecké metodiky v rámci základních složek IZS, slouží tato práce především k přiblížení odborné lezecké přípravy u těchto složek a porovnání vzájemných rozdílů.
The training of climbing units of basic Integrated rescue services
Keywords: Integrovaný záchranný systém; výcvik lezeckých skupin; práce ve výškách a nad volnou hloubkou; Policie České Republiky; Hasičský záchranný sbor; Zdravotnická záchranná služba; Zásahová jednotka; Letecká záchranná služba; Integrated Rescue System; training of the climbing units; work at height and above depth; Police of the Czech Republic; Fire Rescue; Emergency Medical Service; Special Reaction Unit; Air ambulance