Síťové přístupové systémy se zaměřením na biometrické autentizační technologie - Hanzal, Vlastimil (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce je zpracovat dostupné varianty biometrických metod, pomocí kterých jsou lidé automaticky identifikováni nebo verifikováni na základě svých anatomicko-fyziologických nebo behaviorálních charakteristik, u kterých je předpokladem, že jsou jedinečné, v průběhu času neměnné, prakticky měřitelné a technologicky zpracovatelné. Tyto metody jsou využívány již stovky let k identifikaci osob a pro různá řešení zabezpečení. Dnes jsou tyto biometrické metody zdokonalovány a propojovány s moderními informačními technologiemi. Výhoda biometrických metod se zakládá na identifikaci vlastní podstaty člověka. Vyznačují se tak vysokou mírou ochrany proti zneužití, oproti jednoduché funkci identifikačního čipu či jiného identifikačního média a k následnému falšování identity. V teoretické části je popsáno odborné názvosloví a především jsou popsány existující varianty biometrických autentizačních metod. Dále je provedena analýza možných dostupných řešení biometrických systémů v závislosti na českém trhu. A na základě těchto informací je proveden výběr biometrické metody pro aplikaci v praktické části. V praktické části je navrhnut vlastní projekt autentizace osob na základní škole pomocí jedné z používaných biometrických metod. A je provedeno testování této metody na dostupných zařízeních.
Network access systems with biometric authentication technology
Keywords: Biometrie; identifikace; verifikace; FAR; FRR; Biometrics; identification; verification; FAR; FRR