Analýza cenového vývoje mléka ve vybraných státech EU - Křemenová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce je popsat a zhodnotit cenový vývoj mléka a mléčných výrobků ve vybraných státech Evropské unie ve zvoleném období (tj. 2001 - 2010). V první části práce jsou teoretické poznatky k cenové tvorbě. V praktické části je vývoj v zemědělství (vývoj počtu dojnic, průměrná roční dojivost, vývoj dodávek mléka ke zpracování...). Dále je popsán cenový vývoj mléka a mléčných výrobků (máslo a sušené odstředěné mléko) ve vybraných státech unie. V této části je také analyzován vliv vývoje cen zemědělských výrobců na vývoj cen průmyslových výrobců. A vypočteny koeficienty pružnosti, jež znázorňují vliv ceny mléka na jeho spotřebu a vliv důchodu obyvatel na spotřebu mléka.
Analysis of the Milk Price Developments in Selected EU Countries
Keywords: Cena; Cena zemědělských výrobců; Cena průmyslových výrobců; Cenový trend; Mléko; Price; Farm price; Industrial price; Price trend; milk