Průřezové téma Multikulturní výchova v hodinách anglického jazyka - Hessová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Předložená práce reaguje na potřeby změn plynoucích ze stále probíhajících reformních snah v českém školství, konkrétně na povinnou implementaci průřezového tématu Multikulturní výchova napříč všemi předměty. Vzhledem k tomu, že působím na Katedře anglistiky PF JU v ČB a vyučuji praktický jazyk, vedu metodické semináře a průběžnou pedagogickou praxi, zaměřuji se konkrétně na implementaci MKV do hodin anglického jazyka na základní škole. Moji studenti, budoucí absolventi oboru Učitelství anglického jazyka pro druhý stupeň základních škol, budou totiž potřebovat zejména zkušenosti se zapojováním MKV do hodin anglického jazyka právě na druhém stupni ZŠ. Nutnost zapojení MKV do výuky je dokumenty závaznými pro české školství přímo nařizována, a široká veřejnost má ke všem těmto dokumentům přístup na webových stránkách MŠMT. Neustále je zdůrazňováno plnění konkrétních cílů MKV, naši absolventi však tápou při konkrétním uchopení abstraktního pojmu Multikulturní výchova. Z tohoto důvodu jsem se rozhodla představit v práci potřebnou teorii stojící za průřezovým tématem MKV a následně na této teorii vystavět modul semináře (kurz KAJ/MVA). Zmíněný modul studentům poskytne dostatek teoretických informací o MKV, poskytne jim také dostatek praktických ukázek implementace MKV do hodin anglického jazyka při dodržení zásady propojování kulturních a jazykových cílů a na závěr jim poskytne prostor si takovouto hodinu navrhnout a realizovat v rámci simulované výuky vrstevníků (peer teaching). Abych podpořila užitečnost kurzu KAJ/MVA, výstupy seminářů, přípravy hodin studentů, poskytnu široké pedagogické veřejnosti a zpřístupním je na Metodickém portále RVP.CZ. I učitelé v praxi tak z příprav studentů budou moci čerpat inspiraci pro své hodiny anglického jazyka.
The Cross-curricular topic Multicultural Education in English classes
Keywords: Průřezové téma Multikulturní výchova; Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání (RVP ZV); Společný evropský referenční rámec pro jazyky: Jak se učíme jazykům; jak je vyučujeme a jak v jazycích hodnotíme (SERR); výuka anglického jazyka; interkulturální; interkulturní; mnohojazyčnost; propojení jazykových a kulturních cílů; výuka vrstevníků; kurz KAJ/MVA.; Cross-curricular topic Multicultural Education (ME); Common European Framework of Reference for Languages: Learning; teaching; assessment (CEFR); Framework Educational Programme for Secondary Education; teaching English; intercultural; pluriculturalism; plurilingvism; combining linguistic and cultural aims; peer teaching; the KAJ/MVA course.