Důvody nezájmu studentů sociálních oborů pracovat s klienty s drogovou závislostí - Urbanová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce je soustředěna na možné důvody nezájmu studentů sociálních oborů pracovat s klienty s drogovou závislostí. Cílem této bakalářské práce je zjistit důvody studentů sociálních oborů ZSF JU pracovat s drogově závislými lidmi. Byla stanovena výzkumná otázka: "Jaké jsou důvody studentů sociálních oborů (ne)pracovat s drogově závislými lidmi?". Na základě zaměření této bakalářské práce byly stanoveny následující hypotézy: "Věk ovlivňuje zájem o práci s drogově závislými lidmi" a "Délka praxe ovlivňuje zájem o práci s drogově závislými lidmi". Výzkumná část byla provedena kvantitativní strategií, metodou dotazování a technikou standardizovaného dotazníku. Výzkum probíhal na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Výzkumný soubor byl tvořen studenty sociálních oborů prezenční i kombinované formy studia, konkrétně se jednalo o obory - sociální práce, sociální práce ve veřejné správě a management sociální práce v organizacích. Získaná data byla zpracována prostřednictvím popisné statistiky v programu MS Excel a samotné testování hypotéz poté bylo provedeno v programu SPSS, metodou korelace. Z provedeného výzkumu vyplynulo, že více jak polovina respondentů se v budoucnu neplánuje věnovat této cílové skupině. Nejčastějším důvodem pro toto rozhodnutí se ukázala obava z nebezpečí a náročnost. Respondenti, kteří byli opačného názoru, nejvíce zvolili za důvod působení v drogové oblasti možnost pomoci lidem se zbavit jejich závislosti. Výsledky výzkumného šetření této bakalářské práce mohou plnit funkci informativní pro sociální služby pracující s drogově závislými lidmi. Dle mého názoru by se drogová problematika měla dostat do povědomí většinové populace.
Reasons for lack of interest in work with drug addicted clients among students of social fields
Keywords: sociální práce; sociální práce s drogově závislými klienty; drogová závislost; social work; social work with drug addicts; drug addiction