Cizinci na trhu práce v České republice a jejich integrace - Weigelová, Olga (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem diplomové práce je zmapovat podmínky pracovní integrace cizinců na trhu práce v okrese České Budějovice. Tento cíl byl splněn. Dílčím cílem bylo zjištění hlavního motivačního impulzu cizinců pro příjezd do České republiky. Dále bylo zjišťováno, zda vzdělání a profesní kvalifikace cizinců odpovídá zaměstnávání, které vykonávají na území České republiky. Diplomová práce také zkoumá postoje cizinců žijících a pracujících na území České republiky vůči majoritní společnosti a jejich zkušenosti s většinovým obyvatelstvem. Pro získání dat potřebných k dosažení stanoveného cíle byla použita metoda dotazování, technikou sběru dat byl dotazník a metoda analýzy dokumentů, technika sekundární analýzy dat. Výzkumný soubor tvořilo 60 respondentů. Podmínkou pro výběr respondentů byla státní příslušnost tzv. třetí země, tzn. není občanem zemí EU, Norska, Švýcarska, Islandu a Lichtenštejnska. Další podmínkou byla evidence respondentů úřadem práce v Českých Budějovicích. Diplomová práce může být dílčím podkladem pro mapování problematiky cizinců na trhu práce v České republice.
Foreigners in labour market in Czech republic and their integration
Keywords: Cizinci; Integrace; Migrace; Trh práce; Foreigners; Integration; Migration; Labour Market