Role sestry při odvykání kouření - Daňková, Jindřiška (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zaměřuje na roli sestry při odvykání kouření. Zabývá se závislostí na tabáku, která je považována za samostatnou nemoc a její procentuální nárůst v populaci stále roste. Vzhledem k této skutečnosti je angažovanost zdravotnického personálu velmi důležitá. Sestry, jakožto nejpočetnější skupina zdravotnického personálu, by měly klást největší důraz na edukaci pacienta kvůli rizikům spojeným s kouřením, ale bohužel nejsou ve většině praxí tolik využívány a v dané problematice školeny. Sestrám se doporučuje využívat krátké intervence, které mají kladné výsledky a zaměřují se na individualitu pacienta/klienta. Tato bakalářská práce je rozdělena do dvou částí, na část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část se zaměřuje zejména na definici závislosti na tabáku, vlivy kouření na organismus, diagnostiku závislosti na tabáku a léčbu. Dále se také zabývá krátkými intervencemi 5P (5A) a celkovou rolí sestry při odvykání kouření a prevenci. Výzkumná část byla provedena pomocí výzkumného šetření formou polostrukturovaného rozhovoru, který obsahoval 19 otázek. Na tyto otázky jsme se dotazovali záměrně vybraného výzkumného souboru, kterým byly sestry zabývající se odvykáním kouření nebo pracující v centrech pro závislé na tabáku. Po zpracování dat byly odpovědi dotázaných sester zařazeny do 4 kategorií, které se dále dělily na podkategorie. Z výsledků výzkumného šetření plyne, že role sestry při odvykání kouření je velmi významná a nezastupitelná, bohužel není často využívána. Součástí kvalitní ošetřovatelské péče je věnování se prevenci závislosti na tabáku a samotnému odvykání kouření. Doporučujeme využívat krátké intervence 5P (5A) při každém klinickém kontaktu s pacientem, pokud to umožňuje čas. U odvykání kouření je důležité pacienta edukovat, motivovat a podporovat. K jedné z nejdůležitějších úloh sester patří prevence závislosti na tabáku, která může vést ke snížení rizik vzniku onemocnění či úmrtí v důsledku kouření.
The nurse's role in smoking cessation
Keywords: Kouření; nikotin; odvykání; prevence; závislost; Addiction; cessation; nicotine; prevention; smoking