Druhá světová válka v současném českém filmu - Faktor, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce Druhá světová válka v současném českém filmu si dává za úkol zmapovat způsob, jakým současní čeští filmoví tvůrci ve svých snímcích pojímají toto dějinné období, přičemž se soustředí pouze na hrané historické filmy natočené po roce 1993. Cílem práce je osvětlit, jakým způsobem jsou snímky uchopeny a co se svému divákovi snaží sdělit. Největší pozornost bude věnována čtyřem snímkům ? Tobruk, Tmavomodrý svět, Musíme si pomáhat a Lidice. Pozornost bude věnována také komparaci skutečných událostí se způsobem, jak byly zachyceny ve filmu. Dále se bakalářská práce bude zabývat problematikou spojení historie a filmu a poslední část se pokusí nastínit možnosti využití filmového média při výuce.
World War II in Contemporary Czech Films
Keywords: film; druhá světová válka; historie; výuka; film; World War II; history; education