Sociální dopady prostituce - Baierová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Slovo prostituce je výrazem pro to, co je také nazýváno sexem za peníze. Jedná se o práci nepodobnou žádné jiné, která naší společnost provází v podstatě již od jejího vzniku. Prostituce je vnímána jako negativní patologický jev v naší společnosti. Kriminalizovat, reglementovat či legalizovat, to jsou otázky, které si v poslední době pokládala velmi často i Česká republika. Nicméně žádná z těchto forem vypořádání se s prostitucí nedokáže odstranit negativní doprovodné jevy a především sociální dopady, tak jak je vnímají samy ženy, živící se sexem za peníze, které byly předmětem zkoumání práce. Cílem práce bylo zmapovat sociální dopady prostituce vzhledem k eventuelním specifikám Jihočeského kraje, a to především z pohledu sociální práce. Pro výzkum byla použita kvalitativní výzkumná strategie. Sběr dat byl proveden pomocí nestrukturovaných hloubkových narativních rozhovorů. Výzkumný soubor tvořilo 8 žen, které se živí sexem za peníze v luxusním erotickém podniku SYDNEY. Výsledky výzkumu bylo možné nahlédnout do problematiky podnikové prostituce, pochopit motivaci žen k prostitučnímu chování, zmapovat jejich životní dráhy, odhalit úskalí prostituční kariéry a zjistit, jak vidí svou budoucnost. Společné vedoucí znaky, které vedly ke vzniku prostituční kariéry, byly takové, že komunikační partnerky vyrůstaly v narušeném prostředí primární rodiny, většina dosáhla středoškolského vzdělání, před vznikem prostituční kariéry a během ní je absence přítele nebo manžela, nedostatek financí a začátek prostituování na základě doporučení kamarádky. Vývoj jejich kariéry charakterizují určitá specifika, která jsou taková, že každá z komunikačních partnerek pracuje pod přezdívkou, nesetkaly s násilím během své kariéry, typická je stálost zákazníků, většina žen pije alkohol při práci, jejich okolí neví o kariéře prostitutky, nemívají většinou děti, žádná z žen neposkytuje sexuální služby s oblibou, některé se bojí odhalení jejich identity, většina nemá strach z nákazy pohlavně přenosnou chorobou a typická je změna jejich role při práci s klientem. Vnímání budoucnosti má společné znaky v tom, že všechny komunikační partnerky chtějí s prací prostitutky jednou přestat, většina z nich ale chce ještě vydělat peníze, některé mají obavy, že nebudou moct sehnat práci a většina nemá zájem hledat žádného partnera. Na základě rozhovorů a zodpovězení výše uvedených výzkumných otázek bylo možné charakterizovat sociální dopady podnikové prostituce, které jsou následující: nezdaněné příjmy prostitutek, požívání alkoholu a riziko závislosti, závislost na vysokém finančním příjmu, ztížená možnost nalezení vhodného partnera pro založení rodiny, problémy při hledání nového zaměstnání, psychická zátěž, promiskuitní chování, odloučení od domova a riziko nákazy pohlavně přenosné choroby. Posledním zkoumaným jevem bylo, zda jsou si komunikační partnerky vědomy možností sociální práce a zda ji vnímají jako způsob pomoci. Z výsledků vyplynulo, že komunikační partnerky, vzhledem ke specifikám podniku a k jejich postavení, o pomoc terénní sociální práce zájem příliš nejeví. Služby využívat nepotřebují a komunikovat s pracovníky nechtějí. Ví ale, kde hledat pomoc a jak se s terénními pracovníky v případě potřeby spojit. Práce může přispět k pochopení důvodů prostituování žen, přinese informace o tom, jak se vyvíjely životy komunikačních partnerek a v čem vidí pozitivní a negativní dopady této aktivity v sociální oblasti. Může pomoct odhalit markantní rozdíly ve formách prostituce a zmapovat specifika podnikové prostituce.
Social Impacts of Prostitution
Keywords: Prostituce; sociální dopady; kariéra prostitutky; peníze; budoucnost; Prostitution; Social impacts; Career of prostitute; Money; Future