Integrovaný záchranný systém České republiky, jeho participace na mezinárodních záchranných operacích a poskytování humanitární pomoci do zahraničí. - Lovička, Štefan (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomové práce se zabývá zmapováním poskytování humanitární pomoci do zahraničí a zapojení do mezinárodních záchranných operací základních a ostatních složek IZS ČR. Státní humanitární pomoc ČR do zahraničí je realizována z finančních prostředků, které jsou alokovány vládou pro daný rok ve státním rozpočtu do účelové vázané rezervy na humanitární pomoc Všeobecné pokladní správy. Cílem práce je předložit kompletní informace o mezinárodních záchranných misích a o poskytnutí jednotlivých druhů humanitární pomoci do zahraničí. Dílčím cílem bylo zjištění připravenosti ČR při poskytování jednotlivých druhů humanitární pomoci a poukázat na případné nedostatky. Přehled realizovaných zahraničních záchranných operací a poskytnutí humanitární pomoci byl zaměřen na základní složku IZS ČR, která se nejvíce zúčastňuje zahraničních misí a participuje největší mírou na poskytování humanitární pomoci do zahraničí, a to HZS ČR a jeho odřady. Z ostatních složek IZS ČR byl výzkum zaměřen na projekty jedné z nejvýznamnějších a největších neziskových nevládních organizací, kterou je Občanské sdružení ADRA.
Integrated Rescue System of Czech Republic's participation in international rescue operations and providing humanitarian aid abroad.
Keywords: Integrovaný záchranný systém; humanitární pomoc; rozvojová spolupráce; mimořádná událost; nezisková organizace; projekt; Integrated Rescue System; humanitarian aid; development co-operation; extraordinary event; non-profit organisation; project