Kvalita života u pacientů s ischemickou chorobou dolních končetin - Hradová, Helena (Jihočeská univerzita, 2013)
Teoretická východiska Onemocnění tepen, při kterém postupně dochází k zužování až úplnému uzávěru tepen a k následným projevům nedokrevnosti, se nazývá ischemická choroba dolních končetin (ICHDK). Ischemickou chorobu dolních končetin je nutné vnímat nejen jako chorobu způsobující pacientům řadu obtíží a významným způsobem ovlivňující jejich kvalitu života, ale zároveň jako velice důležitý ukazatel celkového kardiovaskulárního stavu celého organismu. Ischemická choroba dolních končetin je stále více uznávána jako chronické onemocnění spojené s podstatným kardiovaskulárním rizikem. Tato choroba způsobuje především limitaci chůze nemocných, čímž ovlivňuje jejich každodenní činnosti a podstatně tak snižuje kvalitu života. Cíl práce Pro zpracování diplomové práce byl stanoven cíl: Zjistit, v jakých oblastech ovlivňuje ischemická choroba dolních končetin kvalitu života. Hypotézy práce Hypotéz práce bylo stanoveno šest: H1: Pacienti s ICHDK pociťují bolest H2: Pacienti s ICHDK jsou omezeni v oblasti pohybu H3: Pacienti s ICHDK jsou omezeni v sociální oblasti H4: Pacienti s ICHDK pociťují obavy ze své budoucnosti H5: Pacienti s ICHDK vnímají svou kvalitu života jako špatnou H6: Pacienti s ICHDK jsou omezeni v oblasti běžných denních činností Použité metody Výzkumná část práce byla realizována na základě kvantitativního šetření v rámci grantového projektu číslo 120/2012/S ?Odraz kvality života v ošetřovatelství?. Pro empirickou část diplomové práce byla využita metoda kvantitativní, výzkumné šetření probíhalo formou dotazníků, a to pomocí standardizovaného dotazníku EQ-5D-5L, vybraných otázek standardizovaného dotazníku WHOQOL 100 a nestandardizovanými doplňkovými otázkami pro nemocné s ischemickou chorobou dolních končetin. Výzkumné šetření probíhalo oslovením praktických lékařů, lékařů v odborných ambulancích a na lůžkových odděleních. Nedílnou součástí procesu sběru dat byly také všeobecné sestry, které měly za úkol společně s lékaři vysvětlit nemocným důležitost výzkumného šetření. Respondenti byli vybíráni záměrně, základním činitelem výběru byla přítomnost ischemické choroby dolních končetin. Výběrový soubor byl konstruován kvótním výběrem, kdy jako jediná kvóta byl určen věk respondenta. Výsledky Získané výsledky byly statisticky zpracovány v programu SASD (statistická analýza sociálních dat). Výsledky lze rozdělit do tří oblastí na výsledky charakterizující strukturu výběrového souboru, výsledky graficky znázorněné a výsledky zpracované pomocí popisné statistiky. Poslední dvě oblasti pak byly řazeny dle užitého dotazníku. Výsledky nám poskytly informace o vnímání bolesti nemocnými, o problémech v oblasti pohybu, o sociální oblasti a oblasti běžných denních činností, o obavách z budoucnosti a o subjektivním vnímání kvality života. Na základě zjištěných výsledků byly stanovené hypotézy vyhodnoceny následovně: H1: Pacienti s ICHDK pociťují bolest ? potvrzena, H2: Pacienti s ICHDK jsou omezeni v oblasti pohybu ? potvrzena, H3: Pacienti s ICHDK jsou omezeni v sociální oblasti ? potvrzena, H4: Pacienti s ICHDK pociťují obavy ze své budoucnosti ? potvrzena, H5: Pacienti s ICHDK vnímají svou kvalitu života jako špatnou ? nepotvrzena, H6: Pacienti s ICHDK jsou omezeni v oblasti běžných denních činností ? potvrzena. Závěr Práce poskytuje komplexní pohled na oblasti, které ovlivňují kvalitu života u pacientů s ischemickou chorobou dolních končetin. Výsledky mohou v praxi usnadnit výběr efektivní intervence a zlepšit komunikaci s pacientem, především díky získaným znalostem. Budou publikovány v odborných časopisech a prezentovány na konferencích. Výsledky také mohou být podkladem pro další výzkumná šetření a také jako studijní materiál pro studenty ošetřovatelství.
Quality of life of patients with peripheral arterial disease
Keywords: bolest; ischemická choroba dolních končetin; klaudikační vzdálenost; kvalita života; WHOQOL 100; EQ-5D-5L; pain; peripheral arterial disease; claudication distance; quality of life; WHOQOL 100; EQ-5D-5L