Vývoj využití území v oblasti centrální Šumavy v kontextu socio-politických změn - Fluksová, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá vyhodnocením změn krajinného pokryvu dvanácti katastrálních území v centrální části Šumavy, kde došlo ve 20. století vlivem změn politických režimů k postupnému vysídlení krajiny. K tomuto účelu práce v prostředí GIS využívá iniciační skicy (tzv. povinné císařské otisky) map Stabilního katastru z roku 1837, a letecké snímky z let 1949 a 2008. Práce sleduje jak vývoj území jako celku, tak jednotlivých úseků zonace ?Železné opony? budované po II. světové válce. Dále se práce zabývá prostorovým rozmístěním dřevin ve volné krajině. Terénní data jsou doplněna o vlastnosti území vypočítané z digitálního modelu terénu a vzdálenosti jednotlivých dřevin k člověkem vytvořeným krajinným prvkům přítomným v území přibližně v době vysidlování (letecké snímky pro rok 1949).
Development of land use in the central part of the Bohemian Forest in the context of socio-political changes
Keywords: vývoj krajinného pokryvu; historické mapy; stabilní katastr; prostorové rozmístění dřevin; land cover changes; historical maps; cadastral maps