Domovy mládeže minulosti a současnosti, vývoj výchovných přístupů v domovech mládeže - Jahoda, Martin (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zaměřuje na vývoj domovů mládeže ve sledu historických událostí. Zmiňuje předchůdce domovů - středověké univerzity, útulky pro školní mládež, domovy mladých jako součást Baťových škol práce, domovy mládeže v předválečném Československu, ve válečném i poválečném období, za komunismu a v současnosti. Objasňuje, proč domovy vznikly, jaké události tomu předcházely, jaké události vznik domovů provázely, jaký vliv na funkci domovů měl režim ve kterém fungovaly.
The youth homes in the past and in this time, progress of educational approaches in the homes of youth
Keywords: domov mládeže; vychovatel; výchova; historie; volný čas; legislativa; žák; shelters for students; halls of residence; educator; education; history; leisure time; legislation; student