Umelý výter a polointenzívny odchov násady lipňa tymiánového (Thymallus thymallus L.) - Výbošťok, Michal (Jihočeská univerzita, 2014)
Cieľom pokusu bolo overiť možnosť polointenzívnej produkcie švrtročnej násady lipňa tymiánového (Thymallus thymallus) pre zarybňovanie voľných vôd. Plôdik lipňa bol po počiatočnom rozkŕmení na žľaboch vysadený do menších rybníkov modelového hospodárstva FROV JU vo Vodňanoch a pstruhárne Kaplice. Ako potrava slúžil prirodzene sa vyskytujúci zooplanktón a zároveň boli ryby prikrmované suchým krmivom. Najvyššie dosiahnuté prežitie po 9 týždňoch odchovu v rybníku (do 12.7.) bolo 32 % pri priemernej hmotnosti vylovených rýb 2,7 g celkovej dĺžky 70 mm. Kľúčovým faktorom pre využitie tejto metódy odchovu je dodržanie hygieny a vykonávanie preventívnych liečebných zákrokov v priebehu rozkrmu na žľaboch, pri súčasnom zabezpečení dostatočnej úrovne výživy. Druhým predpokladom je dôkladná príprava a ošetrenie rybníkov slúžiacich k odchovu. Experiment taktiež preukázal širokú toleranciu lariev lipňa tymiánového k fyzikálno - chemickým parametrom vody v priebehu prvého roka života.
The artificial stripping and semi-intensive breeding of the grayling (Thymallus thymallus L.)
Keywords: lipeň tymiánový; násada; chov; žľabový odchov; rozkŕmenie; European grayling; stock; rearing; troughs rearing; first feeding