Dveře dokořán -proces socializace dítěte ve waldorfské mateřské škole - Fraňková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce s názvem Dveře dokořán - proces socializace dítěte ve waldorfské mateřské škole je věnována procesu socializace dítěte, tak jak je pozorován a zaznamenáván ve waldorfské mateřské škole, kde pracuji. Tento proces je popsán jako děj, na kterém se podílejí učitelky, rodiče i samo dítě. Nezanedbatelnou úlohu hraje nejen utváření přiměřeně podnětného prostředí, ale i důsledné používání metod a forem práce typických pro waldorfskou pedagogiku. V praktické části je na pěti případových studiích procesu socializace dítěte v mé třídě ukázána práce učitelky jako proces vyžadující mnoho času nepřímé práce v podobě pozorování a zamýšlení se nad každým konkrétním dítětem. Výsledkem je utváření si pravého obrazu dítěte, který je používán při rozhovoru o dítěti s kolegyní, na setkání kolegia učitelek waldorfské mateřské školy i waldorfské základní školy. Opominuta není ani důležitost vedení rozhovorů s rodiči. Případové studie jsou ohraničeny dobou přijetí dítěte do mateřské školy a prvním pololetním vysvědčením ze základní školy.
Doors wide open - child socialization process in Steiner nursery schools
Doors wide open - child socialization process in Steiner nursery schools
Keywords: socializace; předškolní dítě; waldorfská pedagogika; waldorfská mateřská škola; socialization; pre-school child; Steiner{\crq}s pedagogy; Steiner nursery school