Vývoj daňového zatížení u konkrétních poplatníků daně z příjmů fyzických osob - Novotná, Radka (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá daní z příjmů fyzických osob, jejím vývojem v letech 2007 2017. Práce sleduje vývoj této daně na změně daňového zatížení modelových poplatníků ve sledovaném období. Aby byl naplněn hlavní cíl práce, jsou nejprve v teoretické části zmíněny základní pojmy daňové teorie, konstrukce daně z příjmů fyzických osob a její legislativní úprava. A také možnosti hodnocení daňového zatížení jednotlivce touto daní. V praktické části práce upravuje modelové příjmy zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné na základ daně včetně výpočtu daně z tohoto základu. Dále práce zkoumá zatížení poplatníků prostřednictvím efektivní sazby daně a měří progresivitu využitím míry progresivity daně. Závěr práce shrnuje výsledky a důvody rozdílnosti v daňovém zatížení zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné ve sledovaném období 2007 2017. Také zde hodnotí výsledky analýzy daňové progresivity v letech 2007,2012 a 2017.
Development of the tax burden on individual tax payers of personal income tax
Keywords: daň z příjmů fyzických osob; daňové zatížení poplatníků; daňová progresivita; personal income tax; tax burden; tax progressivity