Predikce úpadku dle bankrotních modelů před následným vstupem do insolvence ve vybrané skupině spojených osob - Ulrychová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se věnuje insolvenci a predikci bankrotu nebo-li úpadku ve vybraných skupinách spojených osob. Hlavním cílem je predikce úpadku jednotlivých společností ve skupině spojených osob pomocí zvolených bankrotních modelů. Ty byly použity na dvě skupiny, z nichž se jedna pohybuje v oblasti stavebnictví a druhá v řemeslných službách. Dílčím cílem je zhodnocení finančního zdraví jednotlivých společností ve skupině pomocí analýzy poměrových ukazatelů a jejich následné porovnání s výsledky bankrotních modelů. Následně budou analyzovány přihlášené pohledávky jednotlivých společností v insolvenčním řízení a bude zjištěné skutečné datum naplnění podmínek pro úpadek společnosti. Závěrem budou sumarizovány veškeré výsledky, bude stanovena spolehlivost jednotlivých modelů a doporučení pro každou společnost. Data pro veškeré analýzy budou čerpána z účetních závěrek a výročních zpráv jednotlivých společností, dále z obchodního a insolvenčního rejstříku.
Bankruptcy prediction according to bankruptcy models before the subsequent entry into insolvency in a selected group related companies
Keywords: bankrotní modely; insolvence; spojené osoby; finanční ukazatele; bankruptcy models; insolvency process; related companies; financial ratios 82