Trh s elektrickou energií a jeho regulace - Říha, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce je zmapovat trh s elektrickou energií a jeho regulaci v České republice. Hlavní zásady regulace trhu s elektřinou jsou vymezeny především zákonem č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů, v platném znění, tzv. energetický zákon. Podstatou trhu s elektřinou je určení ceny na základě nabídky a poptávky. Ke konkurenčnímu prostředí v rámci energetického trhu přispívá také Energetický regulační úřad. Celková cena pro zákazníka se skládá z několika složek: cena za komoditu, cena za přepravu, cena za distribuci a příspěvek na obnovitelné zdroje. Pouze cena za komoditu není předmětem regulace. Bakalářská práce také srovnává dvě různé metody regulace ceny za distribuci - revenue-cap a price-cap.
Electricity market and its regulation
Keywords: Trh s elektřinou; cena elektrické energie; principy regulace; Electricity market; electricity price; principles of regulation