Tenis jako jednostranná zátěž organismu z pohledu fyzioterapie - Souček, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2010)
V bakalářské práci na téma ''Tenis jako jednostranná zátěž z pohledu fyzioterapie'' popisujeme nejen anatomii a funkci osy těla, souhru svalových skupin, princip narušení pohybových stereotypů, dopad těchto poruch na tělo, ale i techniku základních tenisových úderů a svaly zapojující se právě do pohybů při hře tenisu. Studium výše zmíněné teorie a tréninkových plánů hráčů nám umožnilo vytvořit sérii kompenzačních cviků, která je popsána v metodické části práce společně s výsledky vyšetření a testování. Cílem práce bylo vytvořit takový intervenční program, který bude účinný a nenáročný a tím pádem se bude bez problémů dát začlenit do přípravy hráčů. Ve výsledkové části byly zaznamenány vstupní a výstupný hodnoty experimentální a kontrolní skupiny. Závěr pak přinesl fakt, že i při cvičení kompenzačních cviků, stále převyšuje jednostranná zátěž, a proto si její kompenzace žádá individuální přístup a intenzivnější nasazení.
Tennis seen as unilateral strain from perspective of physiotherapy
Keywords: jednostranná zátěž; kompenzační cviky; svalová dysbalance; tenis; vadné držení těla