Vliv canisterapie na seniory - Štefek, Marcel (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce je shrnout přínos canisterapie pro seniory. Jak může canisterapie a kontakt se psem zlepšovat kvalitu života u této cílové skupiny. Jakým způsobem zlepšuje fyzickou, psychickou, sociální oblast života starého člověka. První kapitoly práce se zabývají stářím a stárnutím. S jakými změnami a problémy se senioři potýkají a jaké potřeby mají v tomto vývojovém období. Další část je věnována canisterapii. Co je to canisterapie, jaké se používají metody a formy, kde se canisterapie využívá. Dále se zabývá canisterapeutickým týmem a průběhem canisterapie. Jádro této práce tvoří kapitola: Vliv canisterapie na seniory. Tato část se zabývá přínosem canisterapie pro seniora. Také tím, jak canisterapie a kontakt se psem ovlivňuje život starého člověka. Součástí této práce je i kvalitativní výzkum se starými lidmi, kteří se účastnili canisterapie. Výzkum zkoumal přínos canisterapie pro tyto seniory. Celkově největší přínos byl zaznamenán v oblasti zlepšení aktuální nálady, psychické a emociální pohody. V této oblasti se všichni respondenti shodnuli na znatelném zlepšení. Mírné zlepšení bylo zaznamenáno i v oblasti sociálních vztahů.
Influence of canistherapy on the elderly
Keywords: canisterapie; senior; pes; canistherapy; elderly people; dog