Sociální politika v habsburské monarchii v období vlády Marie Terezie a Josefa II. (1740 - 1790) - Cinková, Milada (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá vývojem sociální politiky v období vlády Marie Terezie a Josefa II. V první části popisuje vládu a politický vývoj habsburské monarchie od třicetileté války do nástupu Marie Terezie na trůn. V další kapitole se zabývá potížemi vlády Marie Te-rezie v kontextu doby. Jejím úsilím o udržení monarchie jako celku. Věnuje se rozboru podmínek pro vytváření nových reforem a procesem utváření sociální politiky. Ve třetí kapitole popisuje zavádění nových reforem v konkrétních oblastech života, jejich rozví-jení a uvádění do praxe. Dále analyzuje postup transformace monarchie a její sociální politiky za společné vlády Marie Terezie a Josefa II. Vliv nekompromisní a absolutis-tické vlády Josefa II. na rozvoj monarchie, jejího průmyslu, kultury a sociálních reforem.
Social policy in the Habsburg monarchy during the reign of Maria Theresa and Joseph II. (1740 - 1790).
Keywords: Marie Terezie; Josef II.; habsburská monarchie; reformy; sociální politika; Maria Theresa; Joseph II.; Habsburg monarchy; reforms; social policy.