Hyperkoagulační stavy v graviditě, vliv nízkomolekulárního heparinu - Kabelová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2017)
Hyperkoagulační stavy stojí za vznikem tromboembolické nemoci, která zahrnuje hlubokou žilní trombózu a plicní embolii. Je jedním z nejčastějších kardiovaskulárních onemocnění. Hyperkoagulační stavy vznikají z vrozených a získaných faktorů. Mezi vrozené faktory patří deficit inhibitorů koagulace, mutace genu protrombinu, APC rezistence atd. Získané faktory zahrnují užívání hormonální antikoncepce, imobilitu, graviditu aj. Analytická část práce se soustředí na hladinu D-dimerů u gravidních žen v závislosti na vrozeném hyperkoagulačním stavu a antikoagulační léčbě. Tyto ženy byly pacientkami Ambulance klinické hematologie Nemocnice České Budějovice v roce 2016
Hypercoagulable states in pregnancy, effect of low molecular weight heparin
Keywords: hyperkoagulační stavy; gravidita; hladina D-dimerů; tromboembolická nemoc; nízkomolekulární heparin; hypercoagulable states; pregnancy; D-dimer's level; thromboembolism; low molecular weight heparin