Vliv signalizace extracelulárního adenosinu na model Huntingtonovy choroby v Drosophila melanogaster - Filip, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2017)
Adenosin je všudypřítomný metabolit s mnoha fyziologickými funkcemi v organismu. V této práci jsem studoval účinek extracelulárního adenosinu na model Huntingtonovy choroby (HD) v Drosophila melanogaster. V této práci demostruji, že signalizace extracelulárního adenosinu zmírňuje patologii HD ve třech sledovaných symptomech této nemoci v Drosophila. Výsledky nasvědčují tomu, že mechanismus tohoto působení zahrnuje signalizaci přes adenosinový receptor.
The effect of extracellular adenosine signaling on Huntington´s disease model in Drosophila melanogaster
Keywords: Adenosin; Huntingtonova choroba; signalizace adenosinového receptoru; Adenosine; Huntington´s disease; adenosine receptor signaling