Comparison of molecular diagnostic approaches for the detection and differentiation of the intestinal protist Blastocystis sp. in humans - Šloufová, Martina (Jihočeská univerzita, 2022)
Blastocystis sp. je v současné době nejrozšířenějším střevním prvokem na světě. Přesná diagnostika a určení jednotlivých subtypů je zásadní pro pochopení epidemiologie Blastocystis sp. jeho a role v lidském zdraví. V této práci byla porovnána citlivost konvenční PCR (cPCR) a qPCR v souboru 288 vzorků DNA získaných ze vzorků lidské stolice. Dále byla posuzována diverzita subtypů na základě dle Next-generation sekvenování (NGS) a Sangerova sekvenování.
Comparison of molecular diagnostic approaches for the detection and differentiation of the intestinal protist Blastocystis sp. in humans
Keywords: Blastocystis; konvenční PCR; qPCR; senzitivita; kvantifikace; NGS; Blastocystis; conventional-PCR; qPCR; sensitivity; quantification; NGS