POVĚDOMÍ ČESKÉ SPOLEČNOSTI O ALTERNATIVNÍCH PEDAGOGICKÝCH SMĚRECH - Bartesová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2008)
Alternativní školy označují vzdělávání, které se odlišuje zcela nebo částečně svými cíli, učebními obsahy, formami učení a vyučování od vzdělávání nabízeného státem nebo jinými tradičními institucemi. V teoretické části bakalářské práce byla použita metoda sekundární analýzy dat. Pro ověření předpokládaných hypotéz a splnění cílů výzkumné části práce byla zvolena metoda dotazování, technika dotazník. Hlavním cílem práce bylo zjistit informovanost české společnosti o možnostech alternativního vzdělávání. Dílčím cílem bylo zmapovat názory veřejnosti na formu tohoto vzdělávání. Předpokládaná hypotéza, že rodiče upřednostňují vzdělávání ve standardních (běžných) školách dané vzdělávací soustavy před vzděláváním alternativním, se potvrdila s jasnou návazností na dílčí hypotézu, která říká, že hlavním důvodem, proč rodiče upřednostňují vzdělávání ve standardních (běžných) školách dané vzdělávací soustavy před vzděláváním alternativním, je neznalost kurikula nabízené alternativy.
AWARENESS OF THE CZECH SOCIETY ABOUT ALTERNATIVE PEDAGOGICAL TENDECIES
Keywords: alternativní pedagogické směry; daltonské vzdělávání; pedagogika Celestina Freineta; informovanost; jenský plán; montessori pedagogika; názory na alternativní vzdělávání; waldorfská pedagogika; alternative education directions; dalton education; pedagogy Celestine Freinet; informedness; Jenna plan; montessori pedagogy; opinions of alternative education; waldorf pedagogy