Postoje studentů zdravotně sociální fakulty k vybraným subkulturám. - Šírová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
Abstrakt Bakalářská práce Postoje studentů zdravotně sociální fakulty k vybraným subkulturám je zaměřena na zjištění postojů studentů Jihočeské univerzity Zdravotně sociální fakulty a nehumanitních oborů, mezi které patří především studenti z Českého vysokého učení technického v Praze a Architektury v Brně. Teoretická část je zaměřena na vymezení základních pojmů a popsání vybraných subkultur. Cílem práce bylo zmapovat postoje studentů ZSF JU k nejvýznamnějším vybraným subkulturám v České republice. Práce je zaměřena na subkultury Anarchisté, Emo, Freetekno, Hip Hop, Hippies Punk a Skin Heads. Výsledky jsou dále srovnány s doplňkovým vzorkem studentů nehumanitních fakult. Ke zpracování práce bylo využito jako výzkumné metody metoda dotazování, technika dotazník. Dotazník byl rozdán na Zdravotně sociální fakultě. Byl sestaven z otázek, ke kterým byly přidány fotografie, na kterých byli příslušníci dané subkultury, které měli respondenti rozpoznat a vyjádřit svůj postoj k nim. Respondentů humanitního zaměření bylo 150 a nehumanitního zaměření 50. V rámci výzkumu byly stanoveny 3 hypotézy. První hypotéza ''Postoje vůči subkulturám se významně liší dle typu subkultury - negativní postoje k extremistickým subkulturám se objevují ve více než 70% odpovědí základního cílového souboru. '' byla výsledky potvrzena. Druhá hypotéza ''Postoje vůči subkulturám u studentů ZSF JU jsou významně pozitivnější, než u studentů nehumanitních oborů.'' byla ověřena. Třetí hypotéza ''Studenti ZSF JU rozpoznají o 20 % více subkultur než nehumanitní'' byla také verifikována. Z výsledků vyplívá, že studenti ZSF JU jsou kritičtější ve svých postojích ohledně daných subkultur. Negativněji vnímají extremistické skupiny než studenti nehumanitních oborů, kteří k nim jsou otevřenější. Klíčová slova: Postoj, předsudek, subkultura, extremistická subkultura
Attitude of students of faculty of Healt and Social Studies to choosen subcultures
Keywords: postoj; předsudek; subkultura; extremistická subkultura; Subculture; extremism; attitude; prejudices