Kompetence porodních asistentek, zákon versus skutečnost - Horáková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Porod je významná sociální událost v životě každé ženy. Jde o velmi dynamický proces, který může život rodičky hluboce ovlivnit. Zdravotnický tým zde má nelehký úkol. Jejich cílem je pečovat o zdraví ženy tak, aby byla schopna splnit své biologické poslání porodem zdravého dítěte. Dnes už je patrný trend, kdy se změnil přístup. Porod přestává být operací. Začínáme ho vnímat jako fyziologický proces, který nepotřebuje léčbu, nýbrž dohled a radu. A právě zde je místo porodní asistentky, která je na porodním sále pro rodičku a měla by být její ochránkyní. Porodní asistentka 21. století je vysokoškolsky vzdělaný zdravotnický pracovník. Je specialistka na péči o ženu s fyziologickým těhotenstvím. Poskytuje vysoce kvalifikovanou péči ženám před, během a po porodu, jejich zdravým novorozencům a kojencům do věku šesti týdnů. Spolu s plánovaným vstupem ČR do Evropské unie postupně došlo k harmonizaci vzdělávání regulovaných povolání, mezi které je v EU porodní asistentka řazena, a k úpravě vzdělávacích standardů dle Evropských směrnic. Tyto směrnice stanovují základní cíle oboru, minimální obsah vzdělávacího programu, jeho délku, předchozí vzdělání uchazečů i kompetence absolventů. V současné době je tedy stěžejním zákon 96 ze dne 4. února 2004 O nelékařských zdravotnických povoláních a jeho prováděcí vyhláška 424/2004 Sb. kterou se stanoví činnosti zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků. Bouřlivá diskuze kolem i po vzniku tohoto zákona byla impulsem pro vznik této práce. Jejím cílem je zjistit zda, a jak se v praxi kompetence porodních asistentek shodují s platnou legislativou. Česká republika se nachází mezi několika zeměmi světa s nejnižší perinatální mortalitou. Lékaři a porodní asistentky nesmí připustit zhoršení těchto skvělých výsledků. Uplatňování změn proto musí být postupné a rozumné.
Midwives competences, statute versus reality
Keywords: porodní asistentka porod kompetence legislativa Evropská unie; midwife chilbirth European Union competence legislative