Einfluss der regionalen Monatsschrift "Unser Egerland" auf die Einstellung der deutschsprachigen Bevölkerung des Egerlandes zur Tschechoslowakischen Republik und Deutschland in der ersten Hälfte des 20. Jahrhunderts. - Macková, Anna (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této diplomové práce je přiblížení regionálního periodika "Unser Egerland", které vycházelo na Chebsku v letech 1897-1943 a bylo určené německému obyvatelstvu. Práce se snaží posoudit míru vlivu, který měl tento časopis na formování názorů a postojů německé menšiny, ukazuje proces jejího sebeuvědomování a utváření národního či nacionalistického vědomí. Práce je rozdělena do dvou částí. První, teoretická část, popisuje historické formování Chebska a jeho dějiny od 11. do 20. století. Dále přibližuje ostatní časopisy, vycházející na Chebsku ve stejné době jako "Unser Egerland", věnuje se Aloisi Johnovi coby zakladateli časopisu a popisuje chebské nářečí, které je v časopise často používáno. Druhá část práce se zabývá vlastním rozborem časopisu a jeho vlivem na německou menšinu. Jsou v ní také představení významní etnografové Chebska a okolí, kteří se na časopise podíleli.
Influence of the regional periodical "User Egerland" on the attitude of German speaking inhabitants of the Chebsko region to Czechoslovakia and Germany in the first half of the 20th century.
Influence of the regional periodical "User Egerland" on the attitude of German speaking inhabitants of the Chebsko region to Czechoslovakia and Germany in the first half of the 20th century.